lauantai 2. heinäkuuta 2016

Ihana, ihana Dubrovnik

Reissu on nyt tehty ja taas vähän lisää maailmaa nähty. Yleensä aika tarkaan ja harkiten mietitään, minne lähdetään ja milloin. Käytetään aikaa hyvien lentojen ja hotellien valintaan. Nyt tilanne oli toinen ja päätökset tehtiin nopeasti ilman sen kummempaa harkintaa. Meillä oli pakkosauma lähteä juhannukseksi reissuun, kun oma mökki oli varattu tyttären ja hänen espanjalaisten vieraittensa käyttöön. Aikaa meidän reissun varaamiseen oli pari viikkoa ja budjetti aika lailla minimalistinen johtuen keväisistä Ranskan reissuista. Ensin laitettiin äkkilähtöhakuvahti päälle ja kuviteltiin, että sieltä löytyy joku ihana tosi halpa valmisreissu jonnekin lämpimään. Ei löytynyt. Sitten vaan plaraamaan halpalentoyhtiöiden lentoja, minne pääsisi halvalla ja sieltähän se sitten yhtäkkiä putkahti, Norwegianin suora, halpa lento Dubrovnikiin. Pikapuhelu miehelle ja lennot oli varattu. Bookingista löytyi vielä kiva ja edullinen huoneisto ihan pilkkahintaan ja niin oli reissu kasassa. Lento+hotelli viikoksi kahdelle yhteensä 900€. Minusta ei ollenkaan paha hinta!

Dubovnik yllätti meidät todella postiivisesti, kun mitään ennakko-odotuksia ei ollut. Nähtävää oli paljon, aurinkoinen sää helli, ruoka oli hyvää, samoin viinit, ihmiset pääsääntöisesti tosi ystävällisiä ja kulkeminen bussilla paikasta toiseen helppoa ja halpaa, kun asuimme pääbussiaseman vieressä, Cruzissa. Vanha kaupunki on upea, erityisesti kaupunkia ympäröivä muuri, josta on aivan huikeat näkymät kaupunkiin ja merelle. Ravintoloissa ruoka on jonkun verran kalliimpaa kuin muualla ja porukkaa on aina paljon liikkeellä. Siksi suosimmekin ravintoloita oman majapaikkamme lähistöllä. Näkemisen ja kokemisen arvoisia, hinnasta huolimatta ovat Vanhan kaupungin Buza-baarit, jotka on rakennettu suoraan muurin alla olevan kallion päälle. Aivan huikeat näkymät merelle!

Retkeilimme paljon lähiseuduilla, kun sattuneista syistä en oikein enää välitä grillata itseäni auringossa. Kävimme ihanalla Korculan saarella, jossa osallistuimme wine tastingiin. Onhan Kroatia kuuluisa myös viinimaana. Samalla tuli tietoa paikallisten viinikulttuurista. Hurjalta tuntui, että lapset opetetaan juomaan viiniä jo alta kouluikäisenä. Yllätys oli myös se, että ihan surutta nämä viini-ihmiset laimentavat viiniä vedellä tai vichyllä ja siihen kai perustuukin ne valtavat määrät, mitä viinkulutus heillä on yhtä ihmistä kohden. Humalahakuista heidän juomisensa ei ole, vaan ihan arkipäiväinen juttu.

Yksi päivä käytettiin Cavtatin pikkukylässä kiertelyyn. Ehkä jos tulemme uudetaan, se voisi olla kiva majoituspaikka. Lentokenttä pari kilometrin päässä, Dubrovnikiin pääsee bussilla tai veneellä, matkaa n. 20 km. Siellä oli myös paljon kivoja ja vähän edullisempia ravintoloita ja hyvä ranta.

Lokrumin saarelle pääsee Vanhan kaupungin satamasta veneellä, matkaan meni n. 10 min. Erikoinen ja hyvin luonnontilassa oleva kohde. Ihanat kalliorannat ja toisaalta sitten kiva uimapaikka Dead sea myös keskellä saarta, hauska sekoitus makeaa ja suolaista vettä. Kävelyreittejä oli paljon, mutta ei sovi ollenkaan huonojalkaisille, sen verran korkeuseroja on, samoin kuin muutenkin Dubrovnikissa kauttaaltaan.

Viimeisenä lomapäivänä hyppäsimme laivaan ja retkeilimme Elafiti-saarille tai kolmelle niistä. Ja tulipa koettua sekin, että rannalle voi mennä golf-kärryllä. Yhdellä saarista oli kunnollinen hiekkaranta, muualla taas pikkukiveä ja pitihän se käydä katsomassa. Sää oli vaan niin helteinen ja matkaa sen verran, että minun voimat hiipui ja hypättiin paluumatkalla kärryn kyytiin. Hauskaa!!!

Kaiken kaikkiaan, ottaen huomioon vähäisen suunnittelun, oikein onnistunut reissu! Voin vilpittömästi suositella ja ehkäpä palaamme sinne itsekin vielä joku päivä. Tai ehkä seuraavalla kerralla lähdemmekin Välimeri-risteilylle. Majapaikkamme edustalla satamassa risteilyaluksia nähtiin monenlaisia ja heräsi itsellekin kiinnostus. Se olisi yksi tapa nähdä useampia kohteita ilman että majoituspaikka vaihtuu.

Tässä vielä muutama kuva reissusta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti